Blockchain seems to have many advantages to improve the transparency, efficiency and sustainability
of food supply chains. It is attracting interest from producers and retailers to regain consumer trust.
However, little is known about how this technology is changing supply chains and their dynamics.
The objectives of this communication are to propose a state-of-the-art of current academic knowledge
on blockchain-based supply chains [BBSC], to delineate the critical dimensions of BBSC dynamics
into a conceptual framework, to propose an actionable research agenda, and to offer theoretical
frameworks that shed light on the identified research avenues.
Blockchain semble présenter de nombreux avantages pour améliorer la transparence, l’efficacité et la durabilité
des chaînes d’approvisionnement alimentaire. Elle suscite l’intérêt des producteurs et des détaillants pour regagner la confiance des consommateurs.
Cependant, on sait peu de choses sur la façon dont cette technologie modifie les chaînes d’approvisionnement et leur dynamique.
Les objectifs de cette communication sont de proposer un état des lieux des connaissances académiques actuelles
sur les chaînes d’approvisionnement basées sur la blockchain [BBSC], de délimiter les dimensions critiques de la dynamique des BBSC
dans un cadre conceptuel, de proposer un programme de recherche réalisable et d’offrir des cadres théoriques qui éclairent les
des cadres théoriques qui éclairent les pistes de recherche identifiées.
Florent Saucède, Fatiha Fort, Gilles Paché, Catherine Pardo, Isabelle Piot-Lepetit, et al..
The transformative power of blockchain on food supply chain dynamics: Literature review, conceptual framework and research agenda.
American Collegiate Retailing Association (ACRA) 2022 Conference, American Collegiate Retailing Association
(ACRA), Mar 2022, La Nouvelle Orléans, United States.